Hoe de vraag naar KYC/CDD analisten is veranderd: 5 belangrijke ontwikkelingen
Toen ik ruim 2 jaar geleden ben gestart in de detachering, stond KYC/CDD bij de meeste grootbanken relatief nog in de kinderschoenen. Hoe anders is dat nu. De markt is flink gegroeid, maar ook echt veranderd. Hierbij de 5 belangrijkste ontwikkelingen die ik zie.
Het is nog maar 2 jaar geleden dat ING een megaboete betaalde van 775 miljoen die het kreeg wegens onvoldoende controle op witwassen. Dit maakte voor alle banken plotsklaps de urgentie van KYC/CDD duidelijk met als resultaat dat er in 2019 duizenden analisten werden gezocht. En niet alleen bij de Grootbanken als Rabobank, ING en ABN AMRO, maar ook bij de kleinere banken als Triodos, Handelsbanken en Volksbank en bij aanverwante betaaldienstverleners. Omdat ervaren mensen schaars waren, werd in eerste instantie gezocht naar bankmedewerkers die zich wilden omscholen. Vooral bankiers met een zakelijke achtergrond waren gewild vanwege hun kennis van organisatiestructuren, jaarcijfers en verdienmodellen.
- Ervaring als analist is een harde eis
Hoe anders is de markt nu. Bij de meeste banken zijn de KYC/CDD-afdelingen op sterkte en dat betekent dat de vraag veel specifieker is geworden. Voor de juniorfuncties is er voldoende aanbod van net afgestudeerde Hbo’ers en Academici. Het zijn medewerkers die al tijdens hun studie criminologie, rechten of bedrijfseconomie hebben voorgesorteerd op een functie als analist of die met een opleidingsklas of traineeship hierop zijn voorbereid. De vraag die er nu is betreft daarom hoofdzakelijk medior en senior-analisten en dat houdt in minimaal 1-3 jaar werkervaring als KYC/CDD-analist. Dat betekent dus goede kansen voor ervaren analisten die eens van bank willen wisselen omdat dit perspectief biedt om te groeien qua inhoud of salaris.
- CDD-specialisten in plaats van bankiers
Zoals hierboven al aangegeven zijn er steeds meer hoogopgeleide schoolverlaters die bewust voor KYC/CDD kiezen. Opleidingen hebben hier ook op ingespeeld. Ik merk bij junior functies dat de banken ook steeds vaker de voorkeur hebben voor dit soort medewerkers vanwege die bewuste keus voor een loopbaan in dit vakgebied. Dit betekent dat het voor bankiers die zich nog willen omscholen, veel lastiger is geworden.
- Er ontstaan specialistische functies
Bijna 2 jaar geleden schreef ik een blog waarin ik 5 redenen noemde om in het KYC/CDD-vakgebied aan de slag te gaan. Een van die redenen was dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Ik zie dit nu letterlijk terug in alle nieuwe functies die ontstaan. Het vakgebied wordt echt volwassen. Zo is er inmiddels een standaard splitsing naar analisten die bedrijven analyseren en analisten die zich bezig houden met natuurlijke personen. Dagelijks zijn hiervoor opdrachten voor mediors en seniors. Verder ontstaan er allerlei specialismes met interessante functienamen. Zo maar een greep uit de opdrachten van de afgelopen weken: Quality Checker, Quality Assurance Specialist AML, KYC Analist AML, CDD Coach, Teamlead KYC, Procesmanager KYC, Analist Transactiemonitoring, Projectmanager CAMS (= Certified Anti Money Laundering Specialist) en Analist KYC CTF (Counter Terrorism Financing).
- Werkgebied breidt zich uit naar andere sectoren
Bovendien ben ik er van overtuigd dat dit nog maar het begin is. Je ziet namelijk op steeds meer plekken dat KYC/CDD belangrijk wordt. Neem de verzekeringsbranche of de accountancy. Regelmatig spreek ik medewerkers die daar werken en daar schrik ik van. Zelfs van bekende, grotere kantoren hoor ik voorbeelden hoe er nog steeds weinig wordt doorgevraagd. Dat bijvoorbeeld niet altijd duidelijk is hoe klanten aan hun vermogen komen, met welke sanctielanden ze zaken doen en waarom er juridische kerstbomen zijn opgetuigd. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaan veranderen. Maar net als eerder bij de banken, zal er pas urgentie komen als toezichthouders boetes gaan uitdelen. Dit lijkt mij een kwestie van tijd.
- Automatisering zet door, maatwerk blijft
Ondanks de groei van het vakgebied, spreek ik regelmatig medewerkers die zich zorgen maken over het toekomstperspectief. Ze vragen zich af of CDD geen hype is, of de samenwerking tussen banken niet tot een reductie van medewerkers gaat leiden of dat het werk wordt geautomatiseerd. Hen probeer ik altijd gerust te stellen. Ik verwacht dat het werk blijft. Tenzij de wet-en regelgeving enorm wordt versoepeld, maar dat is niet aannemelijk. Eerder het tegenovergestelde, want de maatschappij verwacht veel van overheid en banken op dit gebied. Bovendien komen er steeds weer nieuwe inzichten waardoor de wetgeving wordt aangescherpt. En niet te vergeten: de georganiseerde misdaad is creatief in het verzinnen van nieuwe constructies, wat weer tot extra controles leidt. En ja, dit wordt deels geautomatiseerd. Zo zijn er inmiddels automatische risicodetectietoetsen en transactiesanalyses. Maar hoe mooi die robotisering en automatisering ook is, zodra het afwijkt van de standaard komt er altijd nog een menselijke inschatting aan te pas.
Wat is jouw ambitie: via GIP aan de slag?
Er zijn kortom nog volop interim-opdrachten en gezien alle ontwikkelingen verwacht ik dat dit zo blijft. Kansen dus voor ervaren analisten die een vervolgstap willen maken. Ben jij ook al werkzaam in het KYC/CDD-vakgebied? En heb jij minimaal 1 jaar ervaring als analist? Dan kom ik graag in contact om eens te sparren over jouw wensen en de mogelijkheden om een mooie stap te maken qua ontwikkeling en salaris!
Bert Sikken
Gilde van Interim Professionals
06 – 83 44 56 61