Wat heeft detachering jou te bieden?
Er zijn allerlei goede redenen om de detachering in te gaan. Hieronder de top-5 die ik regelmatig hoor van onze mensen. Voor veel van de bevlogen collega’s geldt dat het een bewuste keus is, die ze veel voordelen biedt.
Bij GIP staan we voor een persoonlijke aanpak. Dat betekent dat we altijd een kennismakingsgesprek aangaan met nieuwe kandidaten en bestaande collega’s minimaal eens per 2 maanden bezoeken. Steevast komt daarbij de vraag aan bod waarom iemand voor de detachering kiest of hoe de detachering bevalt. Hoewel iedereen zijn eigen verhaal heeft, zijn er rode draden en kom ik tot vijf belangrijke argumenten:
- Snellere ontwikkeling
- Gevoel van vrijheid
- Meer kans op een baan
- Veel voldoening
- Hogere verdiensten
Snellere ontwikkeling
Een van onze mensen vertelde me: ‘’Dit had ik achteraf veel eerder moeten doen. In 3 jaar detachering heb ik meer geleerd dan in de 14 jaar die ik daarvoor in loondienst was bij een bank’’. Snellere ontwikkeling is een van de belangrijkste argumenten. Elke opdracht is weer anders en je bouwt hierdoor snel veel kennis op. Bovendien is elke opdrachtgever anders en dat maakt dat je ook qua competenties en flexibiliteit sneller ontwikkelt. Bijkomend voordeel: het geeft je meer zelfinzicht: wat vind ik leuk en wat niet? En: welke opdrachtgever past bij me en welke niet?
Gevoel van vrijheid
Vaak werk je als gedetacheerde in een functie die ook in loondienst uitgeoefend kan worden. Toch is het anders. Deels komt dit doordat elke opdracht een einddatum kent. Weliswaar is de praktijk dat er vaak wordt verlengd, maar het idee van een kop-en-een-staart spreekt aan. Het gevoel van vrijheid zit ook deels tussen de oren. Een gevoel dat je eigen baas bent, dat je sneller je eigen keuzes maakt en dat je op bepaalde punten makkelijker afstand kunt bewaren tot perikelen van een organisatie.
Meer kans op een baan
‘’Als 50-plusser neemt een bank je niet zo snel meer in loondienst, maar via detachering lukt dat wel omdat er juist een grote behoefte is aan ervaren collega’s die plug & play zijn’’, aldus een collega van 55+ die werkte als accountmanager bijzonder beheer. Hetzelfde argument hoorde ik van jonge collega’s, via de detachering lukt het regelmatig in een startfunctie ervaring op te doen. En indien gewenst lukt het zo later alsnog in loondienst te werken in de financiële sector.
Veel voldoening
Externe medewerkers brengen meestal een frisse blik met zich mee. Bovendien zijn ze vaak extra gedreven omdat ze bewust voor een opdracht kiezen. En ze weten dat je jezelf steeds opnieuw moet bewijzen om een verlenging of vervolgklus te krijgen. Het is vanwege deze inzet en vaardigheden dat externe medewerkers worden gewaardeerd door de inhurend manager en het team. Vooral omdat een gedetacheerde vaak binnenkomt op het moment dat de werkdruk al hoog is opgelopen en extra handjes dus van harte welkom zijn. Zo maak je jezelf dus al snel nuttig en dat geeft voldoening.
Hogere verdiensten
Hoewel leuk, afwisselend werk en voldoening voor iedereen bovenaan staan, is ook de beloning van belang. Zo slagen ZZP’ers er wel eens in om via detachering meer te verdienen dan in loondienst. Ook bij collega’s in loondienst kan dit spelen, vaak hangt dit samen met het argument van sneller ontwikkelen en daardoor sneller groeien in functie en daarmee salaris.
Wat is jouw reden?
Vaak is het zo dat een gedetacheerde een combinatie van redenen heeft. Uiteindelijk is elk verhaal uniek. Daarbij geldt dat bovenstaande lijst niet uitputtend is. Herken jij je in deze top-5? Is detachering ook iets voor jou? En wat is jouw motivatie hiervoor? Wil je eens sparren over de mogelijkheden? Stuur een bericht of bel ons en dan gaan we graag met je in gesprek.
Bert Sikken