Wat zijn jouw alternatieven als je opdrachtgever geen ZZP’ers meer inhuurt
Werk jij als ZZP’er in de financiële sector? Dan merk je ongetwijfeld dat opdrachtgevers steeds terughoudender zijn met het inhuren van ZZP’ers. En helaas staan alternatieven zoals de declarabele uren BV (DUBV) ook steeds meer onder druk. Wat dan wel? Hierbij 5 opties die ik voorbij zie komen.
Er is nog steeds geen duidelijkheid over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). Jammer, want hierdoor treffen opdrachtgevers in de financiële sector hun eigen maatregelen en die pakken in de praktijk meestal ongunstig uit voor ZZP’ers. Gevolg is dat het steeds lastiger is om als ZZP’er aan de slag te komen. Alleen voor specifieke functies lukt het nog. Vaak gaat het dan om tijdelijke, projectmatige klussen. En ook in cruciale vakgebieden als CDD en inmiddels ook bijzonder beheer, willen opdrachtgevers nog wel eens een uitzondering maken voor ervaren professionals. Voor reguliere functies geldt dit echter niet. Ik hoor dit bijna dagelijks van ZZP’ers waarmee ik contact heb. Steeds vaker kiezen deze zelfstandigen daarom noodgedwongen voor alternatieve oplossingen. Welke? Hieronder de meest voorkomende.
1: Loondienst opdrachtgever
Misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing: in loondienst gaan bij je opdrachtgever. Maar dit is voor veel ZZP’ers niet het meest gewenste alternatief. Zij zijn vaak niet voor niets zelfstandig geworden: ze zoeken afwisseling, vrijheid en hogere verdiensten. Ga je in loondienst dan betekent dat meestal inleveren op deze aspecten. Maar er zijn ook voordelen. Zo sprak ik recent een ZZP’er die inmiddels al 2 maanden thuis zat zonder opdracht. Dat bezorgde veel spanning. Hij had de knoop daarom doorgehakt en was opgelucht dat hij was ingegaan op het aanbod van een bank om in loondienst te komen. Een andere ZZP’er vertelde me dat hij in loondienst was gegaan om eindelijk weer eens te werken aan zijn opleidingen, van de bank waar hij werkte mocht hij een MBA gaan doen. Als zelfstandige was hij van klus naar klus gegaan en had zichzelf daarbij te weinig tijd gegund om te investeren in zijn eigen kennisontwikkeling.
2: Loondienst bij een detacheringsbureau
Een andere veel gekozen alternatief: in loondienst gaan bij een detacheringsbureau. Net als bij de vorige optie betekent dit meestal inleveren qua inkomen, vooral vanwege het gemis van de fiscale voordelen die je als ZZP’er wel geniet. Maar het voordeel is wel dat je ook bij een detacheerder meestal opleidingen mag volgen. En bovendien hoef je qua afwisseling en vrijheid minder in te leveren. Het grote voordeel van detachering is nou eenmaal dat je steeds op wisselende functies of projecten wordt ingezet. En er is altijd de vrijheid om na afloop van een klus een (tijdelijke) andere keus te maken.
3: Overstappen naar kleiner bedrijf of andere sector
Hoewel ik het niet voor alle sectoren kan beoordelen, lijkt de financiële sector voorop te lopen met het weren van ZZP’ers. Wellicht heeft het te maken met de risicomijdende houding die nu eenmaal inherent is aan het bankiersvak. Daarbij speelt denk ik mee dat juist in deze sector voornamelijk grote bedrijven actief zijn. En mocht de toezichthouder op enig moment besluiten om strikt te handhaven, dan zal het zijn pijlen eerder richten op deze grote bedrijven. Overstappen naar een kleiner bedrijf is daarom een goede optie. Nadeel is dan vaak wel dat de voorwaarden en tarieven minder gunstig zijn. Bovendien zal het meer moeite kosten om te bepalen wat voor sector dan bij je past en hoe je hier een opdracht kunt vinden. Maar ik kan het van harte aanbevelen deze optie te onderzoeken.
4: Alternatieve rechtsvormen
In de praktijk komen we ook regelmatig zelfstandigen tegen die niet werken als ZZP’er, maar voor een andere rechtsvorm hebben gekozen. Zo ken ik enkele ondernemers die in een maatschap werken, anderen hebben hun krachten gebundeld met meerdere ondernemers in een gezamenlijke BV. Maar de meest voorkomende vorm is de zogenoemde declarabele uren BV (DUBV). Maar deze alternatieven staan evengoed onder druk. Dit komt omdat de belastingdienst eerder heeft aan gegeven deze rechtsvormen eveneens te toetsen aan de Wet DBA. Ook hier dus onzekerheid wat maakt dat veel opdrachtgevers deze rechtsvormen op dezelfde manier behandelen als ZZP’er en er uiterst terughoudend mee zijn.
5: Ondernemend en flexibel loondienstcontract
De laatste, maar zeker niet de minste oplossing: ga met een detacheringsbureau in overleg voor een maatwerkcontract in loondienst. Uiteraard bieden we bij het Gilde van Interim Professionals (GIP) ook een dergelijke variant. Feitelijk is dit een speciale vorm van optie 2, maar het verschil is dat je in het contract veel meer flexibiliteit inbouwt en daarmee je vrijheid behoudt. Het komt erop neer dat je specifieke afspraken maakt over flexibiliteit en risico. Zo behoud jij de vrijheid die je als zelfstandige gewend bent. En als je een hoger tarief krijgt of meer uren werkt, zie je dit 1-op-1 terug in een hoger loon. En ja, dan verdien je minder dan als ZZP’er, maar je loon ligt wel een stuk hoger dan dat van een collega met een regulier loondienst- of projectcontract. Het gaat te ver om hier alle ins en outs te behandelen, maar uiteraard vertel ik je hier in een persoonlijk gesprek graag meer over.
Wat is het beste alternatief voor jou?
Het ZZP-schap wordt kortom steeds meer ingeperkt in de financiële sector en dat is jammer. Maar er zijn dus nog alternatieven. Welk alternatief past het best voor jou? Of ken jij nog andere opties? Ik hoor het graag! Reageer gerust op dit blog of neem contact op. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden door te nemen!
Bert Sikken
Gilde van Interim Professionals
www.gildevaninterimprofessionals.nl
06 – 83 44 56 61